a bonyhai Bethlen-kastély

By: kosaistvan

Oct 25 2013

Category: Friss

Leave a comment

Aperture:f/4.5
Focal Length:24mm
ISO:400
Shutter:1/0 sec
Camera:NIKON D600

A bonyhai kastélyt a Bethlen család vagy ötszáz éve építtette. 1946-ig jó sok Bethlen Farkas s egy néhány más nevű Bethlen (közöttük egy Árva Bethlen Kata) tengette el itt földi élete legnagyobb részét.  Földet műveltettek, lovakat szaporítgattak, fákat nemesítgettek, politizálgattak, szabadságharcolgattak s néha átalakítgatták az épületet.

Hatvanhét éve elkergették Bethlenéket, nagyon kellett a kastély a népnek. Ezután közintézmények működtek itt: iskola, gabonaraktár, termelőszövetkezet, posta, néptanács, telefonközpont, könyvtár, polgármesteri hivatal. A kastély körüli épületeket szétverték, a park fáit kivagdosták, a kastélyt lelakták.

Hét éve az eredeti tulajdonosok leszármazottai visszakapták azt, ami megmaradt a kastélyból. S ők rögtön tovább is adták a református egyháznak – ajándékként.  A református egyház ünnepélyesen átvette. Szép beszédek hangzottak el, a könnymirigyek dolgoztak.  Most pedig – amikor ott valakinek eszébe jut – találgatják hogy mit is kezdjenek az épülettel. A tetőt kicserélték, az ablakokat gipszkarton lemezekkel tapasztották be. Így legalább nem dől össze a közeljövőben s kevesebben szarnak be.  Ennyi.

DSC_2284

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s